NE ARAMIŞTINIZ

Ultrasonik Temizleyici Nedir? Ne İşe Yarar?

Ultrasonik Temizleyici Nedir? Ne İşe Yarar?

2019-11-19 14:53:00
Ultrasonik Temizleyici Nedir? Ne İşe Yarar?

Ultrasonik temizleme yüksek frekanslı ses dalgalarının sıvı dolu tanka uygulanması sonucu tank içindeki parçanın kirlerinden arındırılması işlemine denir. Bu temizlik işlemini yapan cihazlara da ultrasonik temizleyici denilir. Ultrasonik temizleyicilerin çok sayıda kullanım alanı vardır ve çeşitli tip ve boyutlarda üretilmektedir.

 

Ultrasonik temizleme 1950’li yıllarda endüstride kullanılmaya başlamış ve 1970’lerde evlerde kullanılacak kadar ekonomik hale gelmiştir. Bir ultrasonik temizleyicinin ana parçaları; jeneratör,  transüder ve temizleme (sıvı) tankıdır.

 

Ultrasonik Temizleyici Nasıl Çalışır?

 

İnsan kulağı 20 Hz-20000Hz frekans değerleri arasındaki sesleri duyabilir. 1 saniye içindeki titreşim sayısı frekanstır. Ve frekans birimi Hertz olup Hz ile gösterilir. Frekansı 20 kHz (20 000 Hz) üzerinde olan seslere ultrasonik ses, frekansı 20 Hz'in altında olan seslere ise infrasonik ses denir. İnsan kulağı ultrasonik ve infrasonik sesleri duyamaz. Ultrasonik ses teknolojisi çeşitli alanlarda temizlik ve görüntüleme amacıyla kullanılmaktadır. Ultrasonik temizleme işlemlerinde 20 kHz ile 200 kHz frekans aralığında ses dalgaları kullanılır.

 

Ultrasonik temizleme işlemi sıvı bulunan tanka yüksek frekanslı ses dalgalarının gönderilmesi ile oluşan kavitasyonla materyallerin kirlerinden arındırılmasıdır. Ultrasonik temizleyicinin sıvı konulan bölümüne tank, gastronom veya küvet ismi verilir. Bu tankın altına veya yan yüzeyine yerleştirilen transüder vasıtasıyla elektrik enerjisi mekanik enerjiye dönüştürülür. Ve tankın içerisindeki sıvıya iletilir. Tank içerisindeki suya mekanik enerji uygulanınca kavitasyon meydana gelir.

 

Ultrasonik temizleyici tank içerisindeki suya etkin kimyasal madde(deterjan) katılarak kullanılır. Tankın içerisindeki suya koyulan kimyasal madde miktarı işlemi doğrudan etkilediğinden hassas olarak ayarlanmalıdır.  Bu kimyasal madde temizlenecek materyalin niteliğine ve kirlilik derecesine göre belirlenir.

 

Ultrasonik temizleyicilerin yaygın kullanım alanları: Ultrasonik temizleyiciler elektronik devre parçaları, otomobil yakıt enjektörleri, mücevher temizliği, mekanik saat parçaları, kalıplar, mekanik montaj elemanları, ortopedik implantlar, bilgisayar sabit disklerinin temizliklerinde kullanılır.

 

 

Ultrasonik Temizlemenin Avantajları

 

- Oldukça ekonomik bir temizleme yöntemidir.

 

- Temizlenen malzemeye kimyasal ve fiziksel bir zarar vermez.

 

- Birçok sektörde yaygın bir kullanım alanına sahiptir.

 

- Kör delikleri ve küçük menfezler bu yöntemle temizlenebilir.

 

- Temizleme yöntemine bağlı olarak çevre kirliliğine neden olmaz.

 

- Bu yöntem sayesinde çok kısa sürede temizlik sağlanır.

 

 

 

 

Surtek olarak en kaliteli ultrasonik temizleme sistemlerini en ekonomik fiyatlarda sizlere sunuyoruz.  Ultrasonik makinelerimizle ürünlerinize zarar vermeden kir ve diğer pislikleri hızlı bir şekilde temizleyebilirsiniz. Kalitenin yanında uygun fiyat arıyorsanız firmamızla iletişime geçebilirsiniz.